De plant die wij gebruiken als natuurlijke mulchlaag is de Miscanthus Giganteus, volg hieronder hoe wij dit verwerken in een plantsoen en wat de voordelen zijn.
De miscanthussnipper
Het begint allemaal met de Miscanthussnipper na een oogst
De snipper wordt tijdelijk buiten of binnen opgeslagen, dit doen we lokaal om zo min mogelijk transportbewegingen te hebben (1ha Miscanthus kan wel bijna 200m³ zijn, dus ruimte is wel nodig)
Ondergrond
We zorgen ervoor dat de ondergrond eerst vrij is van onkruid.
Wij strooien daarna een laag van 5cm (mulching 5), hierna hoeft maar weinig aandacht gegeven te worden aan onkruidbeheersing, wateropslag en nutriënten voor nieuw aangeplante planten.
Miscanthus mulch
Deze locatie is zowat klaar voor de rest van het seizoen!
Na een eerste regenbui kan Miscanthus veel water vasthouden en kan dit plantsoen lange tijd zonder regen, zon verdampt ook minder water en de capillaire werking van de grond komt terug.
Waarom Miscanthus?
Miscanthus is bijna alleen maar vezel door groei en teelt.
Vertering van Miscanthus duurt lang, maar belangrijk is dat er geen nadelige nutriënten de bodem intrekken. Hierdoor heeft de plant geen last van invloeden door de mulchlaag.
Bodemleven gaat aan de slag met de miscanthus en maakt de ondergrond luchtig en open, dit is ook weer goed voor de plant.