Mulching5

Miscanthus mulch

De plant die wij gebruiken als natuurlijke mulchlaag is de Miscanthus Giganteus.

Volg hieronder hoe wij dit verwerken in een plantsoen en wat de voordelen zijn.

De miscanthussnipper

Het begint allemaal met de Miscanthus snipper na een oogst.

 

De snipper wordt tijdelijk opgeslagen buiten of binnen, dat maakt niet veel uit aangezien we dit hetzelfde jaar nog verwerken. Wel vraagt deze snipper een behoorlijk volume in de opslag aangezien het soortelijk gewicht circa 100-130kg/m3 is.

 

Eén hectare Miscanthus opslaan is dan al gauw 200m3, qua transport is het belang van lokale teelt dan ook snel te snappen.

 

Vanuit het opslagterrein verplaatsen we de snippers direct naar de plaats waar we deze gaan verwerken

Ondergrond

We zorgen ervoor dat we de ondergrond eerst vrij hebben van onkruid, logisch natuurlijk.

 

Daarna kan de Miscanthus mulch gestrooid worden. Wij doen dit, zoals de naam van het concept al zegt, met een dikte van 5 cm.

 

Doordat de Miscanthusteelt lokaal gebeurt en dit op het mulch product is afgestemd, creëren we de perfecte grootte en maat snipper om te verwerken.

Zo hoeft hier nog maar weinig aandacht gegeven te worden aan onkruidbeheersing, wateropslag en nutriënten voor de nieuw aangeplante planten

Miscanthus Mulch

Deze locatie is nu zowat klaar voor de rest van het seizoen!

 

Even in de gaten houden of hier op het juiste moment water aanwezig is, na de eerste regenbui blijft de Miscanthus al veel water vasthouden en kan dit plantsoen al langere tijd zonder regen. Dit komt mede doordat de zon minder water verdampt en de capillaire werking van de grond weer terugkomt.

 

De Miscanthus mulch begint langzaam te verteren onder invloed van water en het zonlicht, toch zal dit nog wel 3-5 jaar duren. Ideaal voor een nieuw plantsoen om dicht te kunnen groeien!

 

Hierna is opnieuw mulchen ook niet nodig, want dan kan de plant zelf voor zijn voedingsstoffen zorgen.

Waarom Miscanthus?

Waarom gebruiken we geen houtsnippers of andere materialen die sowieso al aanwezig zijn bij het onderhoud aan het openbaar groen.

 

Het grote voordeel van de Miscanthus mulch is het gebruik van bijna alleen maar vezel. Doordat de vertering zo lang duurt, komen hier geen nutriënten in de bodem die de planten niet leuk vinden.

 

De snippers komen ook direct van het land, verdere bewering is helemaal niet nodig.

 

Het bodemleven gaat hiermee aan de slag zoals stro, de kleine stukjes Miscanthus komen in de bodem en verteren langzaam. Hierna is de bodem luchtig en open, goed voor planten om te kunnen groeien!